In curand si comenzi Online

Traditie

Bucataria Orientului Mijlociu este cunoscuta in lumea intreaga si apreciata pentru bogatia si rafinamentul ei; este, poate, cea mai interesanta dintre toate… se spune chiar ca singurul lucru care ii uneste pe libanezi este mancarea, toate celelalte dezbinandu-i.

Bucataria libaneza are un loc cu totul aparte in gastronomia orientala. Libanezii sunt renumiti pentru preparatele din oaie si berbecut, pe care le servesc si crude.

Ca mai toate preparatele cu provenienta orientala, cele libaneze sunt presarate din abundenta cu tot soiul de condimente: patru feluri de cimbru, menta, coriandru, piper arabesc, pin, cuisoare, busuioc, scortisoara, smac sau mardakos.

TRADITIA

Veţi fi uimiţi de ospitalitatea care, de altfel, face parte din cultura acestui popor. In Liban este o mândrie să ai oaspete la masă, să îi oferi ceai sau cafea şi să îl întreţii, iar masa în sine constituie un adevărat ritual, o activitate eminamente socială. Un libanez nu mănâncă niciodată singur!

Cat despre preparate, majoritatea sunt din berbecut. Carnea de miel este prea frageda si nu se poate prelucra, iar cea de oaie este prea tare. Kibbeh este un preparat traditional din carne de vita amestecata cu grau, chimen, pin, ceapa, condimente de kibbeh (busuioc, menta, piper negru, scortisoara, cuisoare, ardei iute si gras, mardakos).

Carnea cruda este o delicatesa in bucataria libaneza, cu conditia ca ea sa fie proaspata. Traditionale sunt pasta de carne de miel (habra), carnea de miel cu ceapa si patrunjel (kafta), cea condimentata (cig kafta) sau ficateii de berbecut. Chiftelutele libaneze se servesc deopotriva prajite si crude. Renumite in bucataria libaneza sunt homos - pasta de naut, susan, sare si lamaie si snoubar - aceleasi ingrediente, la care se adauga seminte de pin. Nu lipseste nici shis kebab-ul (frigarui de vita), bastrama (pastrama), falafel si shawrma.

Feluri renumite de mancare

Mezze – nu este un fel de mancare, ci este echivalentul antipasto-ului Italian; este servit intotdeauna la inceputul mesei, constand in mai multe boluri cu diferite mici tipuri de mancare sau de salate, menite a familiariza un necunoscator cu aromele bucatariei libaneze; se spune chiar ca gratie mezze-urilor bucataria libaneza a devenit cunoscuta si iubita pe plan mondial;

Baba ghanouj – este simbolul bucatariei libaneze, fiind facut pe baza de vinete calite sau prajite, maruntite si apoi amestecate cu tot felul de alte ingrediente, cum ar fi uleiul de masline si usturoiul;

Tabbouleh – este salata de baza  a unei mese libaneze si consta in patrunjel maruntit, boabe de grau pisate, rosii taiate marunt, menta pisata, totul fiind amestecat cu ulei de masline si cu putin suc de lamaie; se mai presara si piper negru;

Kibbeh – este considerat si el un fel de mancare identificat cel mai mult cu bucataria libaneza; consta dintr-un amestec de boabe de grau, carne maruntita, ceapa si alte si mirodenii care apoi este prajit

Tahini – este o pasta de susan, parte integranta a hummusului (pasta de naut celebra, dar extrem de comuna in Asia Mijlocie si in Grecia), insa se foloseste si separat, in alte feluri de mancare;

Fatoush – reprezinta o salata facuta din legume maruntite in genul salatei tabbouleh, amestecate cu bucati de pita prajite sau coapte;

Labneh – este un iaurt din care a fost extrasa apa, asa ca are o consistenta mult mai ridicata decat a iaurtului obisnuit, fiind cremos; uneori este pus in forme rotunde si tinut in ulei de masline;

Mouhalabieh – este o budinca pe baza de lapte, garnisita cu felii de portocale si de boabe de fistic;

OBICEIURI. Salatele se servesc inainte de masa; puteti alege intre: taboule - salata de patrunjel cu rosii, ceapa, menta, lamaie si ulei de masline, fattouche (salata asortata cu crutoane de paine si lamaie) si salata Arak (rosii, mujdei de usturoi, ulei, lamaie, smac si chimen)

Ca desert distinct este laialy Liban: pepene galben umplut cu kachtalia (lapte, apa de trandafiri, praf de vanilie si amidon). Se serveste rece, cu nuca, fistic si miere pe deasupra. Osmalia, baclavaua si knafe sunt prajituri care se regasesc in bucatariile tuturor tarilor arabe.

Daca  va place cafeaua, incercati varianta libaneza cu cardamon care ii da o nota interesanta si este o bautura foarte revigoranta 

sub-banner